Met het Gelders Oratotiumkoor online vierstemmig samen zingen zonder last te hebben van vertraging op het internet. Te mooi om waar te zijn? Toch is het wel mogelijk met het programma Jamulus. Door de corona crisis zijn veel muziekgezelschappen en koren samen online aan het repeteren met behulp van dit computerprogramma.

Hierboven is sterk vereenvoudigd de werking van jamulus uitgebeeld. Ieder koorlid heeft op zijn laptop of PC . (Dus geen telefoon of tablet) het programma Jamulus draaien. Ieder Koorlid gebruikt een headset, bestaande uit een microfoon en koptelefoon die gekoppeld is aan het eigen apparaat.

Het geluid wat ieder koorlid voortbrengt wordt via een centrale server doorgespeeld naar de andere koorleden met minieme vertraging zodat gezamenlijk zingen mogelijk is. Zoom heb je erbij aanstaan zonder geluid.

Wat ieder koorlid dus nodig heeft.:

1: Een USB headset.  (Ikzelf heb een eenvoudige PC 8 USB Headset)

2 : Het liefst een direct verbinding met de router, dus niet via wifi. Ikzelf gebruik een  powerline adapter zodat ik niet met meters ethernet kabel door het huis huis hoef te lopen. Een powerline adapter voor je router en een powerline adapter  voor je zang/werkplek. Als je router dicht bij je zangplek staat is dit niet nodig.

De totale investering is ongeveer vijftig euro als je deze apparaten nog niet hebt.

Het programma Jamulus is gratis te downloaden via https://jamulus.io/  Ook zul je een zgn Asio Driver voor je headset nodig hebben en moeten downloaden. Dit is makkelijker als je denkt.

Als jamulus is geinstalleerd en gestart drukken we op connect om verbinding te maken met een jamulus server. Dit kan zowel een publieke alsook een  private server zijn.

Wij kunnen nu kiezen uit een publieke server die door jamulus gebruikers kunnen worden benut. Theoretisch kan ons Koor bijvoorbeeld de server van de Berliner Sang Akademie gebruiken  die geschikt is voor 50 zangers, en ik heb nog wel meer geschikte servers ontdekt.  Hoe lager de pingtijd van een server hoe beter hij is. 

Via de site  koord.live is het zelfs mogelijk om gratis voor een paar uur een server te reserveren! Dit werkt echt goed en de prestatie is uitstekend.

Het nadeel van het gebruiken een publieke server is dat er ook online gasten kunnen langskomen

 

Maar Hoera! Een van onze koorleden heeft een server voor jamulus ingericht die we voorlopig kunnen gebruiken. Op het serveradres vul je in h2927078.stratoserver.net   (dat is de naam van de server) in  en vervolgens klik je op op verbinden.

 

Er verschijnt een welkomstboodschap dat je bent verbonden met de server van het Gelders Oratotoriumkoor. Je kunt hier ook chatten met de andere koorleden die op dezelfde server zijn aangelogd.

Nu moeten we de microfoon instellen. Eerst klikken we in het beginscherm op Instellingen en daarna op ASIO instelling

Nu krijgen we de Apparatenlijst te zien van alle Audio die op je apparaat aanwezig is. Met mijn muis kan ik de Sennheiser USB Headset activeren.

 

 

EN voila! En ben klaar om te repeteren. Als ik wat begin te zingen zie ik dat mijn geluid doorkomt aan de groene balken die oplichten.

Nu is alleen het wachten nog op meer Koorleden die willen meedoen. Ik hoop dat je door deze informatie enthousiast bent geworden. Als je vragen hebt stel ze gerust!

Er zijn meer toepassingen mogelijk. We kunnen ook jamulus beperkt gebruiken als er per stempartij een beperkt aantal koorleden samen wil oefenen bijvoorbeeld of als er een kleinkoor apart wil oefenen zoals we bij de Mis van Dvorak hebben gedaan.