Feestelijke Messiah door Gelders Oratoriumkoor

April 2017

Het Gelders Oratoriumkoor bestaat 25 jaar en pakte voor de gelegenheid  groots uit met een jubileumconcert in de Grote Kerk van Elburg,  een  uitvoering van de Messiah, het geliefde meesterwerk van G. F. Handel, waarin  verdriet en feestvreugde rondom leven en sterven van Jezus Christus centraal  staan. Waarbij vreugde en dankbaarheid uiteindelijk de boventoon voeren,  gevoelens die ook overheersen bij het zilveren jubileum van dit regionale  oratoriumkoor, dat in de afgelopen kwart eeuw zijn sporen meer dan verdiend  heeft.

Immers, het koor heeft in die jaren een grote verscheidenheid aan  monumentale werken over het voetlicht gebracht. Talrijke componisten  kwamen voorbij, van Schütz tot Beethoven, van Bach tot Mozart en  Mendelssohn. Maar ook hedendaagse composities ontbreken niet: in 2015  werd Ola Gjeilo’s  “Sunrise Mass” met veel succes uitgevoerd en volgend jaar s  staat Bob Chilcott’s Requiem op het repertoire.

Sinds 2014 is het Ilia Belianko, die de zangers en zangeressen van het Gelders  Oratoriumkoor mag meenemen in zijn muzikale gedachtengoed. Dat hij hierin  geslaagd is, was wonderwel hoorbaar in deze magnifieke Messiah met een  uiterst doorzichtige, lichte koorklank waarin elke koorpartij goed tot zijn recht  kwam.

De akoestiek van de Grote Kerk is in die zin gevaarlijk dat de rijk versierde  melodieën vaak verzanden in een dikke klankbrij. Niet bij Belianko en de  zijnen. Licht, helder en precies: deze kenmerken waren vanaf de eerste inzet  tot de laatste noot essentieel.

Het maakte het luisteren naar dit koor tot een feest voor het oor. De inzetten  waren punctueel; de muzikale lijnen kwamen goed uit de verf; de fugatische  partijen vloeiden soepel in elkaar over; de coloraturen van de alten en de  sopranen werden helder neergezet; de balans tussen de tenoren, alten en  sopranen was mooi in evenwicht; de ondersteuning door de bassen, zelfs in de  technisch lastige loopjes, vormde een mooie basis voor een prachtige  koorklank. Het koor had duidelijk veel aandacht besteed aan articulatie,  dynamiek en expressie, zo belangrijk in dit vaak virtuoze werk. Ging er dan  niets mis? Natuurlijk. Maar de kleine foutjes, niet of nauwelijks opgemerkt  door de genietende toehoorder in de kerk, werden binnen enkele maten  rechtgezet. Hoogtepunt was ook bij deze Messiah uitvoering  het Halleluja  koor. Geweldig uitgevoerd, rijk van stemkleur, met brede stemvoering  neergezet. Chapeau voor het koor in hun schitterend eerbetoon aan de King of  Kings en de Lord of Lords.

Dirigent Ilia Belianko mocht zich ook gelukkig prijzen met de begeleiding door  het uitstekende Nationaal Symfonisch Kamerorkest, dat niet alleen in zijn  ensemblespel een geweldige muzikaliteit en virtuositeit ten toon spreidde,  maar ook over eersteklas solisten bleek te beschikken. Daarnaast vormden de  sopraan Elma van den Dool, de alt Myra Kroese, de tenor François Soons, en  de bas Nanco de Vries met hun prachtige vertolkingen van de recitatieven en  aria’s voor de parels in de kroon van deze geweldige Messiah, een feestavond  om te koesteren, met veel muzikale hoogstandjes en een prachtig evenwichtig  koorgeluid. Een groot compliment voor de dirigent, die met deze uivoering  zichzelf, de toeschouwers en, last but not least, zijn Gelders Oratoriumkoor,  een prachtig verjaardagsgeschenk aanbood .

GROTE KLASSE VOOR PETITE MESSE SOLENNELLE

Het Gelders Oratoriumkoor gaf onder bezielende leiding van hun nieuwe dirigent Ilia Belianko op 14 februari 2015 in een bomvolle Grote Kerk te Epe een prachtige uitvoering van de Petite  Messe Solennelle van Rossini. De bijzondere instrumentale begeleiding was in  de meer dan bekwame handen van pianist Vital Stahievitch op de vleugel en organist Ere Lievonen op het harmonium. Verdere muzikale medewerking werd verleend door vier prachtige solisten; sopraan Elizabeth Poz, alt Myra Kroese, tenor Eric Reddet en de bas Hans Pieter Herman.

Het is dirigent Ilia Belianko gelukt om, in de korte tijd waarin hij het Gelders Oratoriumkoor koor dirigeert,  zijn eigen muzikaliteit over te dragen op  alle koorleden. De koorklank was warm, homogeen en ook bij de sopranen klonk het tot in de hoogste regionen  ingetogen. Wat verder opviel waren de dynamische uitersten die het koor wist te bereiken.

Rossini is  van huis uit een componist van opera’s,  een genre waarin uitbundigheid en virtuositeit niet worden geschuwd. Deze kenmerken klinken ook onmiskenbaar door in zijn religieuze werk. Dirigent Ilia Belianko ging volledig mee in de geestdrift en expressiviteit van de Rossini-muziek en het koor volgde hem hierin op onnavolgbare wijze.

Dit alles werd overigens geweldig begeleid en ondersteund door de pianist en de organist achter het harmonium. Rossini heeft zijn mis later nog voorzien van een orkestbegeleiding, achteraf prefereerde hij toch  zijn “oerversie”. Met een excellent koor en de uitstekende  begeleiding op vleugel en harmonium werd het orkest terstond vergeten. De directe communicatie tussen dirigent, vleugel, harmonium, koor en solisten gaven de mis  extra dynamiek. Wat een verschil aan kleuren kunnen er uit één vleugel komen. Grote hulde!

De  vier solisten hadden ieder op hun beurt een prachtig aandeel in het concert. Hun  stemmen kwamen afzonderlijk en in combinatie met het koor op een uitzonderlijke wijze samen. Deze muzikale samenwerking vraagt om een vervolg.

Tot slot: een  groot compliment voor koor en dirigent. De wijze waarop het Gelders Oratoriumkoor en hun nieuwe dirigent Ilia Belianko,  elkaar het vertrouwen hebben geschonken, heeft geresulteerd in een prachtig concert en houdt een grote belofte in  voor de toekomst.